TURNEDÓ DE BONÍTOL AMB PATATES A LA SAL I LLENTIES D'ESTIU AMB SUC D'OLIVES
RESTAURANT PALOU. GRANOLLERS
2 hores 4 persones Estiu
INGREDIENTS
- 800 g de bon�tol (4 unitats de 200 g cada una)
- 4 Patates mitjanes (varietat del bufet lila)
- 600 g de llenties pardines
- 200 g d�olives arbequines
- Una ceba
- Esp�cies: anet, roman�, llorer i farigola
- Dos o tres dents d�all
- Pell de taronja
- Oli d�oliva verge extra
 
PREPARACI
Marinem el bon�tol fent una barreja lleugera d�esp�cies: anet, roman� i llorer (ho reservem durant una hora a la nevera). Posem les patates (amb pell) en una plata fonda que pugui posar-se al forn; les mullem una mica amb aigua per sobre, les cobrim totalment amb sal marina i les introdu�m al forn a 180� C durant aproximadament 45 minuts. Una vegada fetes, les reservem. A continuaci�, coem les llenties juntament amb un branquill� de farigola fresca, dues o tres dents d�alls i una pell de taronja. Despr�s de bullir aproximadament uns 40 minuts a foc lent, les retirem i reservem. Traiem el pinyol de les olives arbequines i les triturem juntament amb 20 cl d�oli d�oliva verge extra fins a aconseguir una vinagreta. Finalment, tallem les patates a medallons sense pelar-les i les dipositem a sobre d�una plata. Saltem les llenties amb una mica d�oli d�oliva i ceba i les repartim per sobre de les patates. Marquem el bon�tol a la paella (volta i volta). Posem el bon�tol a la plata amb les patates i les llenties i el reguem amb la vinagreta d�arbequines. Ho servim a temperatura ambient.
 
COMENTARI NUTRICIONAL
El bon�tol �s un peix blau de gran inter�s nutricional pel seu alt contingut en �cids grassos omega-3. Aquestes subst�ncies s�n beneficioses per al sistema cardiovascular, a l�igual que l��cid oleic que obtenim a trav�s de l�oli d�oliva.
�s un plat molt complet i arom�tic, amb una bona aportaci� de prote�na, tant d�origen animal (bon�tol) com vegetal (llenties), i altres nutrients com els hidrats de carboni i fibra provinents de les patates i les llenties.
Pot ser perfectament un plat �nic acompanyat amb una mica d�amanida.